Biologische supermarkt

Top 10 meest duurzame supermarkten

Dé website die bedrijven test op duurzaamheid is Rank a brand . In dit artikel worden de 10 meest duurzame supermarktketens toegelicht volgens het criteria duurzaam ondernemen. Er wordt gekeken naar de duurzaamheid van het assortiment, het besparen van energie, het gebruik van groene energie en het verminderen van verpakkingen en afval.

1. EkoPlaza
EkoPlaza verkoopt vrijwel alleen biologische producten en is het in bezit van een EKO-keurmerk. Verbeterpunt is het inzichtelijker maken van de uitstoot van broeikasgassen.

duurzaamheid

2. Jumbo
Jumbo is in het bezit van een FSC-keurmerk en scoort goed op het reduceren van CO2 emissies. Het assortiment voldoet aan de minimale eisen voor duurzaamheid.

3. Albert Heijn
Albert Heijn is goed op weg maar het kan nog beter. De supermarkt scoort goed op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en diervriendelijk vlees.

4. C1000
C1000 is begonnen met het uitbreiden van het assortiment duurzame en Fairtrade producten. C1000 kan met name nog winst boeken op het gebied van transparantie en dierenwelzijn.

5. Deen
Deen zorgt voor de vermindering van de CO2 uitstoot en heeft mee dan 200 biologische producten in het assortiment. Verder geeft Deen weinig informatie vrij waardoor ze lager scoren in de ranking.

6. Plus
Ondanks dat Plus over is geschakeld op duurzame producten zijn er nog verbeterpunten.Plus zou meer kunnen doen om het milieubeleid aan te scherpen en de uitstoot van broeikasgassen te rapporteren. Daarnaast maakt Plus gebruik van 100% windenergie en ‘eerlijke’ keurmerken voor koffie, thee, cacao, bananen en thee.

7. Dekamarkt
Dekamarkt heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook Dekamarkt geeft weinig informatie vrij over hun beleid wat betreft verantwoord ondernemen.

8. Vomar
Vomar heeft in 2014 pas voor het eerst een rapport over verantwoord ondernemen uitgebracht. Vomar heeft een goed beleid om de CO2-uitstoot te verminderen en er worden 61 producten met het Fairtrade keurmerk verkocht. Vomar heeft niet voor alles een beleid bepaalt en dus zijn er nog stappen te maken.

9. Coop
Alle filialen van Coop gebruiken groene stroom en werken volgens het ‘Energy Efficiency plan’. Daarnaast heeft Coop verschillende fairtrade gecertificeerde producten in haar assortiment. Vooral op het vlees- vis- en kip assortiment heeft Coop nog stappen te maken.

10. Jan Linders 
Jan Linders heeft een eigen viswijzer voor het vis assortiment en ze verkopen producten met het Fairtrade en UTZ Certified keurmerk.

Vooral zijn er zorgen voor Albert Heijn. Begin 2013 stonden zij nog bovenaan in de lijst van Rank a brand, gevolgd door Jumbo. Nu is de grote supermarktketen voorbijgestreefd door EkoPlaza en Jumbo.

standard