duurzaam ondernemen.jpg

Nederlandse bedrijven zakken in de Global top 100

Ieder jaar wordt de Global top 100 uitgegeven door Corporate Knights. In deze lijst worden de meest duurzame bedrijven van de wereld op een rijtje gezet. De bedrijven worden getoetst op 12 verschillende meetbare aspecten. Deze aspecten zijn onder andere het energieverbruik, veiligheid op de werkvloer en het inkomensverschil tussen de bedrijfstop en het personeel. Enkel bedrijven met een beurswaarde van meer dan twee miljoen komen in aanmerking voor de lijst.

Nederland is (bijna) ieder jaar vertegenwoordigd in de top 100 maar het afgelopen jaar deed Nederland het minder goed dan voorgaande jaren. Begin 2014 stonden er vier Nederlandse bedrijven in de internationale top 100. Nu zijn het er nog maar drie, waarvan er twee flink zijn gedaald. In 2014 stonden ASML, Wolters Kluwer, Philips en Shell in de Global top 100. De nummer één in de lijst was Westpac Banking Corporation uit Australië.

global 100 (1)
In 2015 ziet de top 100 er totaal anders uit ten opzichte van 2014. Het Nederlandse bedrijf Philips is weer geklommen, na een daling in 2013, van de 48e naar de 25e plaats. Helaas zijn de overige Nederlandse bedrijven gezakt en is Shell zelfs uit de lijst verdwenen. Het Australische bedrijf Westpac Banking Corporation zakt naar plek 41 en heeft haar plek moeten afstaan aan aan de Amerikaanse medicijnproducent Biogen Idec. De Verenigde Staten is ook het best vertegenwoordigd met 20 bedrijven. Canada en Frankrijk hebben allebei 12 bedrijven in de lijst staan.

global 100

standard