invito-duurzaam-ondernemen

‘Invito is een duurzaam schoenenmerk’

In vergelijking tot modemerken doen schoenenmerken het over het algemeen niet goed als het op duurzaamheid aankomt. Maar toch zien we gelukkig verbetering. Zo zijn de internationale merken Timberland, Veja en Ethletic met een B-label zeer goed op weg. Volgens Niels Oskam, beheerder en oprichter van Rank a Brand, moeten schoenenbedrijven zich realiseren dat de consument tegenwoordig duurzame en verantwoorde producten wil.

Duurzaamheid in Nederland

“Duurzaamheid staat in de schoenenindustrie nog minder op de radar dan bij kledingmerken”, stelt Oskam. In een onderzoek van Rank a Brand naar duurzaamheid in deze bedrijfstak, blijkt dat op de Nederlandse markt vooral de Macintosh Retail Group de eerste mijlpalen bereikt heeft. Hieronder vallen o.a. Invito, Dolcis, Manfield en Scapino. Zij scoren door het gebruik van groene stroom en de degelijke arbeidsomstandigheden.

Stop Kinderarbeid

Welke-schoenenbedrijven-scoren-tegen-kinderarbeidOok uit het rapport ‘Working on the right shoes’ van Stop Kinderarbeid laat Macintosh een positief beeld zien. Samen met 16 andere bedrijven kregen zij het stempel ‘goed’ van de organisatie, wat betekent dat ze de risico’s binnen hun productieketen onderzoeken en een verbeterde gedragscode hanteren. Bovendien zijn de goed scorende bedrijven transparanter over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en de maatregelen die ze nemen met betrekking tot het voorkomen van kinderarbeid. Stop Kinderarbeid zegt blij te zijn met de vooruitgang die geboekt is sinds de start van hun campagne ‘We want child friendly shoes!’.

De Shoe Design Challenge

Eerder dit jaar liet Invito hun affectie met duurzaamheid al zien in de Shoe Design Challenge. Deze samenwerking tussen Fashionclash en Invito riep creatief talent op hun fantasie met duurzaamheid samen te laten komen bij het ontwerpen van een nieuwe schoen. Momenteel worden de resultaten gepresenteerd in een expositie van Museum aan het Vrijthof, en kunnen nieuwe creatievelingen zich aanmelden voor de editie van 2014.

all-ten-nominated-designers

standard