vergister

In Alphen branden de kachels op bananen

Zowel het bedrijfsleven als de particulier ontdekken steeds meer manieren om duurzaam te leven. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het rijden in een elektrische of hybride auto. In het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn gaat men binnenkort nog een stapje verder door energie op te gaan wekken uit bananenschillen en ander Groente-, Tuin- en Fruitafval (GFT). Om dat te realiseren wordt op dit moment aan een installatie gewerkt om uit dit afval biogas te kunnen winnen. Dit biogas is van zo’n goede kwaliteit dat het op dezelfde manier gebruikt kan worden als traditioneel aardgas.

 

Hoe werkt het precies?

De aanvoer gaat nog precies hetzelfde zoals bij GFT-afval uit de groen bak waar nu nog vaak compost van wordt gemaakt. Voor het winnen van biogas zal het afval eerst kleiner moeten worden gemaakt, onder andere door er grote takken etc. uit te verwijderen. Vervolgens wordt er extra afval toegevoegd dat al gegist heeft, waardoor er hierin veel bacteriën aanwezig zijn.

Deze brengen het gistingsproces bij het verse afval op gang, waarbij het geheel wordt verwarmd tot zo’n 45 graden. Daarna wordt het afval in een periode van drie weken door de gehele installatie geleid. Tijdens dit langdurige gistingsproces komen er gassen vrij, die uiteindelijk gebruikt worden als biogas. Het materiaal wat overblijf gaat deels terug naar het begin van het proces en de rest wordt alsnog tot compost verwerkt.

 

Genoeg voor 2.500 huishoudens

Het gas dat op deze manier wordt opgewekt in Alphen aan den Rijn, zal op jaarbasis zo’n 2.500 huishoudens van biogas gaan voorzien. Inmiddels zijn er in totaal in Nederland zeven installaties die biogas kunnen opwekken. Samen zijn zij goed voor een productie die voldoet aan de vraag van 62.500 huishoudens.

In Amerika zijn tegenwoordig zelfs al kaasfabrieken die zelf in hun energie voorzien dankzij het biogas dat hun eigen koeien produceren:

Wyke-Bio-gas-Plant-Infographic1

standard