duurzaaminkopen

Groener zakendoen binnen het MKB

Het nemen van maatregelen om het milieu te beschermen lijkt misschien vooral iets voor grote ondernemers en bedrijven. Immers, want kan een kleine ondernemer nou betekenen op dit gebied? Eigenlijk veel meer dan de meeste mensen in eerste instantie denken. Wat dat betreft gaat hier dan ook hetzelfde motto op als voor de individuele burger: een beter milieu begint bij jezelf. Voor een mkb’er komen daar echter nog wel een aantal extra opties bij, die het zeker eens waard zijn om aandacht aan te schenken.

Duurzaam inkopen

Dit is eigenlijk een heel eenvoudige manier om op een structurele manier bij te dragen aan een beter milieu. Het vereist aan het begin even wat moeite maar daarna houdt deze milieuvriendelijke zakelijke stijl zichzelf eigenlijk in stand. Het begint met het in kaart brengen van de huidige adressen waarbij u inkoopt. In welke mate zijn deze een belasting voor het milieu en zijn er groene alternatieven? Worden deze door de betreffende leverancier aangeboden of moet u misschien elders op zoek naar een product dat beter is voor het milieu? Door op dit niveau al bewust bezig te zijn, kan op een relatief eenvoudige manier al veel worden bereikt.

Waar op te letten?

Het voorgaande is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet men hierbij nu precies op letten? Bij het aanschaffen van apparatuur is dat nog redelijk eenvoudig. Door het energielabel is namelijk makkelijk te zien hoe zuinig een apparaat met energie omgaat. Bij andere producten ligt dat vaak lastiger, maar ook hierbij kan geïnformeerd worden naar bijvoorbeeld het productieproces. Vaak geven groothandels al aan welke producten, bijvoorbeeld bij toners voor printers, de ‘groenere keuze’ zijn in het assortiment. Wordt hierbij gebruik gemaakt van duurzame energie of worden er maatregelen getroffen om de CO2-uitstoot te compenseren? De meeste bedrijven verstrekken hierover op hun website informatie, dus kan men met enige moeite al veel hierover te weten komen.

standard