groene-energie-lampen

6 tips voor Nederland om energie te besparen

Nederlanders steken hun kop in het zand als het op energiebesparing aankomt, zo blijkt uit een recent onderzoek van energieleverancier E.ON. We weten dat we kunnen besparen maar handelen hier nog steeds niet naar. Vaak wordt er naast het vergelijken van de energieprijzen niet verder gekeken… hier mag wel eens verandering in komen. Daarom geven we hierbij 6 tips uit E.ON’s Newton Magazine voor een duurzamer energiegebruik; voor de overheid, het bedrijfsleven en de burgers.

Huizen moeten beter worden geïsoleerd

Bij zowel woningen als gebouwen kan veel energie bespaard worden door een goede isolatie. Dit kan gemakkelijk door te investeren in dubbel glas, een slim ventilatiesysteem en een goede isolatie van dak, muur en gevel. Volgens MilieuCentraal zorgt een goede isolatie voor een enorme besparing, terwijl de investering hierin vrij laag ligt.

Vervang oude apparaten en gebruik nieuwe apparaten bewust

energielabel-apparatenHet vervangen van oude apparaten, die vaak niet energiezuinig zijn, levert vaak een enorme besparing op, zowel voor bedrijven als voor huishoudens. Ga met de nieuwe milieubewuste apparaten vervolgens zuinig om: gebruik de energiezuinige (of korte) stand op (af)wasmachines, stop was niet in de droger als het buiten kan drogen en zet de vaatwasser pas aan als deze vol zet. Voor bedrijven geldt ook; laat machines niet onnodig draaien.

Energie moet efficiënter opgewekt worden

De opwekking van energie kan veel efficiënter, dus waarom gebeurt dit nog niet? De energiesector moet naar het gehele pad kijken dat het opwekken van energie aflegt. Het winnen en het omzetten van brandstof kan gemakkelijk verbeterd worden met bijvoorbeeld biomassa, en ook de transport van energie laat veel ruimte voor verbetering.

Minder auto’s, meer treinen

Hoe meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer, hoe kleiner het aandeel van de transportsector in het Nederlandse energieverbruik (nu 16% van het totaal). De auto’s moeten kleiner, lichter en aerodynamischer, met technische verbeteringen zoals energie-efficiënte banden. Het energieverbruik van de transportsector zal ook drastisch verminderen door een verlaging van maximumsnelheden door de overheid.

Relatie snelheid (km/uur) en CO2-uitstoot (gram/km) bij constante snelheid. Bron: CE Delft.

Relatie snelheid (km/uur) en CO2-uitstoot (gram/km) bij constante snelheid
(bron: CE Delft)

Technologische verbeteringen zullen energieverbruik in de landbouw terugdringen

De landbouw, en dan met name de glastuinbouw, zijn in Nederland heel grote energieverbruikers. Door de kassen beter te isoleren en warmtekrachtkoppelingen te installeren kan het gasgebruik enorm omlaag, en met CO2-kassen kan het energieverbruik voor de ventilatie omlaag.

Meer LED-verlichting

Zorg er tot slot voor, als hier nog  niet aan toegekomen was, dat alle gloeilampen vervangen worden door de veel energiezuinigere LED-lampen. Het energieverbruik van verlichting wordt hier al snel door gehalveerd. Dit is vooral interessant voor kantoren: zo’n 60% van het totale energieverbruik wordt hier toegekend aan verlichting.

standard